Jen ve zkratce k úspěchům České juniurské repre na JMS – co kdo napsal …. 

„Beďa“ –  V rumunské Baia Mare se uskutečnilo Mistrovství světa juniorů v orientačním běhu. V průběhu šesti dnů se bojovalo v pěti závodech o devět kolekcí medailí. Na startu byli závodníci z 41 zemí, každá země mohla postavit do každého závodu jednotlivců až šest závodnic/závodníků, běželo tedy přes 150 juniorek a téměř 180 juniorů.
V pondělí se přímo v hostitelském městě konal závod ve sprintu. Tratě byly postaveny v městském prostoru, kde byla vysoká hustota zástavby, hustá síť asfaltových cest ale i volná prostranství; oblast byla převážně rovinatá, bez výraznějších výškových rozdílů. V městské zástavbě byly využity umělé překážky, které dost přispěly v možnostem volby postupů, v závěru to bylo hodně běžecké, a právě tam se dost rozhodovalo, komu kolik zbylo sil. Tratě byly dost dlouhé, stavitelé se u mužů o dvě minuty nestrefili do očekávaných vítězných 14 minut. Běželo se za slunečného teplého počasí. V juniorkách jednoznačně ovládla závod favorizovaná Maďarka Rita Maramarosi, v úvodu něco málo ztratila, ale pak postupně získávala a po skvělem běžeckém výkonu a dobrých volbách postupů měla v cíli náskok 24 sekund před Norkou Pia Young Vik, třetí Eeva Liina Ojanaho (FIN) byla ještě o 13 sekund pomalejší (4. Kristin Melby Jacobsen, NOR, 5. Viktoria Mag, HUN, 6. Penelope Salmon, NZL). Loni bronzová na MSJ Anna Karlová letos skončila na osmém místě, když ztrátu nabírala postupně a v cíli byl její odstup na vítěznou Maďarku 56 sekund. Velmi dobře zaběhla Lucie Dittrichová, která skončila na 12. místě (+1:07), pěkné je i umístění Emy Černé na 22. místě (+1:43), další naše závodnice – 36. Markéta Mulíčková, 49. Barbora Smolková, 89. Michaela Metelková. V juniorech to bylo hodně vyrovnané. Titul poměrně překvapivě vybojoval Němec Anselm Reichenbach, který v závěru dokázal vystupňovat své tempo, dostal se do vedení a v cíli se radoval ze zlata s náskokem osmi sekund před druhým Guilhem Verove (FRA), který vedl skoro celou trať, ale v závěru nestačil. Jen o sekundu zpět byl třetí Estonec Jurgen Joonas (4. Matthieu Buehrer, SUI, 5. Sampo Sankelo, FIN). Jakub Chaloupský ztratil na prvním mezičase ve třeti trati 15 sekund a v pak tuto ztrátu skoro držel až do cíle, skončil na 6. místě (= velká bedna) se ztrátou 20 sekund na vítězného Němce. Druhý nejlepší z našich byl Daniel Bolehovský, který měl na 31. místě ztrátu 82 sekund, v páté desítce doběhli Jiří Donda (42.) a Matyáš Štrégl (45.), Martin Gajda byl 75. a Jan Strýček 89.
V úterý se v okolí stejné arény v Baia Mare, jako byl závod ve sprintu, konal opět za slunečného počasí závod sprintových štafet. Opět se běželo v městské zástavbě, ta byla ale rozptýlenější s více ploty a průchody, navíc byly i kontroly v parkovém labyrintu. Každá země mohla postavit 2 štafety (počítal se výsledek toho lepšího týmu). Závod to byl velmi vyrovnaný, provázený některými nesrovnalostmi, protože na oficiální výsledky se čekalo dvě hodiny. Na prvním úseku běžela v českém áčku Anna Karlová, nezačala nejlépe, na prvním radiu běžela kolem dvacítky se ztrátou skoro půl minuty, pak se ale propracovávala do čelní skupiny a předávala mezi nejlepšími. Na předávku jako první doběhla štafeta NZL s náskokem cca 10 sekund na HUN a necelou půl minutu na české áčko. Ale ve výsledcích se objevila štafeta NZL disk. České béčko velmi dobře rozběhla Ema Černá, předávala osmá. Na druhém úseku se Daniel Bolehovský stále pohyboval v čelní skupině a na předávku doběhl čtvrtý čtyři sekundy za vedoucí štafetou SWE, před ním ještě byly týmy NOR B a SUI B; o vyrovnanosti svědčí, že v devíti sekundách předávalo osm týmů. V béčku běžel Matyáš Štrégl a do cíle doběhl na 14. místě se ztrátou půl minuty na nejlepší. Na třetím úseku se v českém áčku představil Jakub Chaloupský. Také on se stále držel v čelní skupině, předával spolu se Švédskem na třetím místě osm sekund za vedoucím týmem FIN A, před námi ještě byla štafeta FRA. A za námi NOR B, GER, SUI B, FIN B, NOR A, desátá byla štafeta HUN se ztrátou 31 sekund. Naše Béčko (Jiří Donda) bylo v cíli na 13. místě se ztrátou 77 sekund. Na posledním úseku to bylo velmi dramatické, pořadí se stále měnilo, stačily drobné chybičky a ty znamenaly propad v celkovém pořadí. Skoro půlku trati běželo na čele naše áčko (Lucie Dittrichová), chyba na osmé kontrole ale znamenala propad na konec skupiny, kam se mezitím dotáhla štafeta HUN déky skvělému běhu i volbě postupů Maramarosi. A právě Maďarsko soupeřilo s béčkem NOR o titul. Finišmenka NOR B ale vynechala kontrolu a bylo jasné – zlato vybojovala štafeta HUN po skvělem výkonu a Rity Maramarosi (první tři úseky běželi Viktoria Mag, Tamas Felfoldi, Marton Csoboth) s náskokem 13 sekund před NOR A (Kristin Melby Jacobsen, Iver Dalsaune Thun, Brage Takle, Pia Young Vik), bronzová štafeta FIN (Salla Isoherranen, Sampo Sankelo, Aarni Ronkainen a Eeva Liina Ojanaho) měla ztrátu 27 sekund. Dalších 17 sekund zpět byla štafeta FRA, se ztrátou 58 sekund doběhla do cíle na pátém místě česká štafeta. V redukovaném pořadí skončila na šesté příčce štafeta SWE. Béčko bojovalo velmi dobře, do cíle doběhla finišmanka Markéta Mulíčková na 11. místě s dvouminutovou ztrátou.
Hned ve středu byl na programu závod na krátké trati s arénou Cavnic. Les středoevropský, listnatý, hodně čistý, místy však byly nepřehledné listnaté náletové hustníky, v závěru otevřené louky, které dělaly potíže zvláště juniorkám. Terén byl kopcovitý, místy byly kameny a terénní tvary. Tratě ne zvlášť obtížné, ale dělaly se na nich překvapivě chyby, zvláště děvčata. České barvy byly v průběhu závodu dost vidět, v konečných výsledcích získali naši mladí závodníci dvě stříbrné medaile zásluhou Jakuba Chaloupského a překvapivě Lucie Dittrichové. V juniorkách vybojovala Lucie Dittrichová stříbrnou medaili. Nezačala dobře, na třetí kontrole nechala minutu, byla tam až ve třetí desítce, pak však skvěle běžela, nedělala chyby, dostala se do bojů na medaile, na předposlední kontrole vedla (byť tam nechala přes 10 sekund), pomalejší postup na sběrku ji stál jak vedení, tak v cíli i zlato. Zaostala za vítěznou Švýcarkou Henriette Radzikowski o čtyři sekundy, ta běžela po celou trať vyrovnaně bez větších chyb. Bronz získala Norka Pia Young Vik, která běžela výborně, ale šance na titul ztratila chybou při výběhu do závěrečného otevřeného prostoru. Na velkou bednu doprovodily medailistky čtvrtá Ines Berger (SUI), pátá Ingeborg Rygg Eikeland (NOR) a šestá Alma Svennerud (SWE). Jedna z favoritek závodu Anna Karlová výborně začala, na prvním radiu vedla, v polovině trati byla těsně druhá, pak však přišla více jak minutová chyba při seběhu na šestou kontrolu a v cíli z toho bylo 13. místo se ztrátou 1:18 min. na vítězku. Obdobně velmi dobře v úvodu běžela Markéta Mulíčková, ta se 2/3 tratě pohybovala v TOP 10 s šancí na medaili, tu pohřbila při postupu na 10. kontrolu, kde nechala přes dvě minuty – 24. příčka (+2:35 min.). Solidní výsledek zaběhla Michaela Metelková, která skončila na 32. místě (+4:17), Ema Černá byla 41. a Barbora Smolková 52. V juniorech zaběhl Jakub Chaloupský velmi dobrý závod, běžel velmi rychle, udělal jen dvě chybičky, tu největší na 13. kontrolu. Dlouho seděl v křesle pro vedoucího závodníka, až v závěru sledoval, jak před něj jde skvěle běží Švéd Hannes Mogensen, který trať doslova proletěl a v cíli byl o 42 sekund rychlejší než Chaloupský. Bronzovou medaili získal vyrovnaně běžící Dán Oscar David Brom Jensen, který za vítězem zaostal 1:16 min., čtvrtý skončil největší favorit Švéd Noel Braun, o páté místo se stejným časem podělili Švýcaři Dominic Mueller a Pascal Schaerer. V prvné desítce na 9. místě se ztrátou necelých tří minut skončil Daniel Bolehovský, ten běžel vyrovnaně bez větších chyb, ztrátu nabíral postupně, umístění v TOP 10 je pro dorostence výborné. Velmi dobře běžel Jiří Donda, který skončil ve druhé desítce, začal skvěle, tři čtvrtiny tratě byly v TOP 10, pak ho však drobné chyby odsunuly na 16. místo (+3:36). Jan Strýček udělal chybu na 3. kontrole, pak přidal i další, nakonec z toho byla solidní 22. příčka (+4:31). Pěkné je i 24. místo Martina Gajdy (+4:48), Matyáš Štrégl na konci čtvrté desítky.
Po čtvrtečním zaslouženém volnu byl v pátek opět v Cavnic závod na klasické trati. Běželo se v prostoru východně a jižně od prostoru závodu na krátké trati, v závěru byl opět doběh po loukách. Úvodní pasáž tratí byla ve zvlněném terénu, pak pokračovala kopcovitá pasáž s řadou hustníků, kde byly i dva zásadní dlouhé postupy s několika volbami. A závěr na loukách. Stejně jako v úterý na krátké trati se běželo za značného tepla. A čeští závodníci si vedli ještě lépe než na krátké trati – prostě skvěle! Po dvou stříbrech z krátké trati to jsou nyní dvě zlata z klasiky. Lucie Dittrichová v úvodu ne nejlepší časy v úvodu trochu ztratila, pak se však stále zlepšovala, zvolila výborně dlouhé postupy, v závěru se dostala do vedení, na sběrce vedla o sedm sekund před zlatou z krátké trati Henriette Radzikowski (SUI), ta měla skvělý finiš, ale sedm sekund nestáhla, za naší závodnicí zaostala o jedinou sekundu. ZLATO po skvělém výkonu po celé trati! Bronz získala v úvodu vedoucí Norka Pia Young Vik ztratila na dlouhém úseku a v cíli byla třetí se ztrátou 1:05 min. za českou závodnicí (4. Mathea Gloeersen, NOR, 5. Eeva Liina Ojanaho, FIN, 6. Hanna Sudol, POL). Anna Karlová opět výborně začala, pak udělal chybu na 11. kontrolu, pak přidala další chybičky a nakonec z toho bylo osmé místo se ztrátou čtyř minut. Velmi dobře zaběhla Michaela Metelková, která skončila na 24. místě se ztrátou 9:19 min., o 10 sekund a dvě místa za ní skončila Markéta Mulíčková, v závěru třetí desítky skončily Barbora Smolková (29.) a Ema Černá (30.). V juniorech proletěl Jakub Chaloupský stylem start-cíl, po skvělém výkonu jak fyzicky, tak i orientačně stále svůj náskok navyšoval až na konečných 3:08 min. (=ZLATO), přes spolufavoritem Noelelem Braunem (SWE), který byl na všech mezičasech druhý za českým závodníkem. Bronz vybojoval Švýcar Pascal Schaerer, který byl o 44 sekund pomalejší než stříbrný Švéd (4. Matthieu Buehrer, SUI, 5. Zefa Faavae, NZL, 6. Stanislaw Pachnik, POL – v Česku běhá za TJN). Daniel Bolehovský skončil těsně za TOP 10 na 11. místě se ztrátou 8:42 min., opět velmi dobře běžel Jiří Donda, který ale v závěru trochu ztratil, byla z toho 16. příčka (9.49 min.). Matyáš Štrégl skončil 54. (+19:30), Martin Gajda byl 64. (+21:22), závod nevyšel zdravotně indisponovanému Janu Strýčkovi – 76. (+23:26).
V sobotu skončil šampionát závodem tříčlenných štafet opět v Cavnic. Tratě vedly v úvodu po otevřených plochách, které střídal čistý les s kameny a skalkami, po proběhnutí veřejným úsekem následoval závěr v hustníkové pasáži. Tratě byly poměrně málo farstované, startovní pole se trhalo jen pomalu. Z prvního úseku doběhla na předávku v rozmezí 15 sekund skupina 10 závodníků, kde nechyběl nikdo z favoritů, v této skupině předávalo i české áčko (Daniel Bolehovský), podle oficiálních výsledků na 10. příčce. Béčko Česka (Matyáš Štrégl) doběhlo do cíle se ztrátou dvě a půl minuty ve třetí desítce. Na druhém úseku se skupina roztrhala. Do vedení se dostala štafeta SUI před CZE a NOR, další štafety postupně ztrácely. V závěrečné hustníkové pasáži se dost chybovalo, rozestupy prvních tří se smazaly a na předávku s minimálními rozestupy doběhly na prvních třech místech NOR, SUI a CZE, štafety FIN a SUI B zaostávaly necelých 50 sekund. Béčko CZE (Martin Gajda) byla 18. s šestiminutovou ztrátou. Na třetím úseku měly štafety CZE (Jakub Chaloupský) a SUI nevýhodnou variantu na 2. kontrole, náš závodník navíc chyboval a najednou bylo pořadí SUIB, NOR, FIN, SUI A, CZE na páté příčce mělo ztrátu skoro půl minuty. Za dvě kontroly byly všechny štafety spolu. Farsta na 9. a 10. kontrole vynesla do vedení dvojici CZE a SUI B, tým SUI A ztrácel 15 sekund, další přes minutu. Štafeta SUI A se po průběhu veřejným úsekem skoro dotáhla na vedoucí dvojici, ale chyba na 18. kontrole znamenala, že o titulu se rozhodovalo mezi SUI B a CZE A. Skoro celý závěrečný pytlík vedl Švýcar, ale český závodník v závěru uplatnil svoji zkušenost z velkých závodů, z předposlední na poslední kontrolu získal rozhodující náskok, takže nakonec nedošlo ani na finiš na fáborkách. Česká štafeta si v poklidu doběhla pro ZLATO (Daniel Bolehovský, Jiří Donda, Jakub Chaloupský). Se ztrátou 19 sekund doběhla pro stříbro štafeta SUI B (Joschi Schmid, Elia Ren, Benjamin Wey), třetí byla štafeta SUI A, ale z bronzu se radovala štafeta FIN (Jussi Raasakka, Santeri Kirjavainen, Aarni Ronkainen). Po obrovské chybě NOR v závěrečném pytlíku skončila čtvrtá překvapivě štafeta GER, na pátém místě bylo NOR a šestá štafeta FRA. V béčku zaběhl velmi dobře závěrečný úseku Jan Strýček, česká B štafeta skončila na 13. místě se ztrátou sedm a půl minuty. V juniorkách ovládla první úsek Anna Karlová (CZE A), která stále běžela na čele a předávala s náskokem 11 sekund před SWE, se ztrátou přes 40 sekund následovaly štafety FIN, SUI, SWE B a HUN. Naše béčko (Barbora Smolková) bylo na předávce 13. se čtyřminutovým odstupem. Na druhém úseku se v úvodu chybovalo, to postihlo i české áčko (Markéta Mulíčková), které se propadlo do druhé skupiny se ztrátou skoro dvou minut, ztráta se v závěru snížila na minutu. V čele předávaly spolu štafety HUN a NOR, půl minuty bylo zpět SWE, minutu CZE a FIN. Béčko (Michaela Metelková) mělo na 14. místě ztrátu šest a půl minuty. Na posledním úseku se seběhly štafety HUN, SWE, NOR a CZE, které do závěrečného pytlíku vbíhaly spolu. Finišmanka NOR trochu ztratila, na poslední kontrole se jako první objevila štafeta CZE (Lucie Dittrichová), cca tři sekundy za ní finišmanky SWE a HUN. V polovině doběhu se před naší závodnici dostala Švédka, 10 metrů před cílem i Maďarka. Švédky se radovaly, ale jejich radost skončila v okamžiku vyčtení čipu, jedna kontrola chyběla (na konci veřejného úseku). Zlato tak získala štafeta HUN (Boglarka Czako, Viktoria Mag, Rita Maramarosi) o sekundu před CZE (Anna Karlová, Markéta Mulíčková, Lucie Dittrichová), s půlminutovou ztrátou doběhla na třetím místě štafeta NOR (Kristin Melby Jacobsen, Mathea Gloeersen, Pia Young Vik), na čtvrté místě bylo FIN, páté DEN a šestá FRA. Béčko Česka si vedlo výborně, finišmanka Ema Černá doběhla do cíle devátá (+9:29).
Skončilo pro český orienťák v historii nejúspěšnější juniorské mistrovství světa, Česko získalo tři zlata a tři stříbra. Web šampionátu je tady.

V Poháru národů na letošním MSJ jasně vyhrálo Švýcarsko 209, Česko skončilo druhé (286) těsně před FIN (290), 4. NOR 307, 5. SWE 439, 6. FRA 554, atd..

O-News  – Podcast: Juniorské MS v Rumunsku startuje – odkaz zde.

O-News  – Český stříbrný double na middlu při JMS! – odkaz zde.

O-News  – Neuvěřitelný JWOC vyvrcholil – zlato a stříbro ve štafetách! – odkaz zde.

O-News  – Podcast: Historické české úspěchy na JMS v Rumunsku a předstartovní nahlédnutí do švýcarského MS – odkaz zde.

O-News  – Pavel Košárek: “Tým pracoval naprosto skvěle” – odkaz zde.

Repre OBJuniorské MS v Baia Mare – odkaz zde.

Valašská oblast – Lucie Dittrichová zazářila na Mistrovství světa juniorů – odkaz zde.