Daleko předaleko v Jizerských horách přesněji v Raspenavě se o víkendu 23. -24. 9.  konalo Mistrovství ČR v orientačním běhu na klasice. Pořadatel z OK Chrastava připravil centrum kousek od obce. Veliká louka kde se vlezlo všech cca 1500 startujících, hromada prodejců, občerstvení, školka, cílová aréna, no prostě vše potřebné pro velké závody.

Z Kroměříže jsem se zde vydali jenom čtyři. Škoda, terén to byl nádherný.

V sobotu byla kvalifikace a do finále se postupovalo podle předem známého klíče. Start byl oddělen pro ty mladší (mistrovské) a pro ty starší (veteránské) kategorie. Všichni jsme ale měli semifinále většinou v té „lehčí“ části. Bylo zde více zelené, víc bažinek, míň kamenů a bylo to letecké. Během závodu začalo pršet a tak se těm vzadu někde již tvořily chodníčky.

No, ale i tak jsme všichni postoupili do finále „A“. Konkrétně jsme byli v semifinále:
Míša – 5 v D16C
Lucka – 14 z 73 v T4B
Andy – 10 v D35
Pavel – 6 v H40

http://oris.orientacnisporty.cz/Vysledky?id=3498#85097

Po závodech stále pršelo a pršelo a přestalo asi až v neděli ráno. V neděli nás teda čekalo finále v promočeném lese, kde ještě ve vrcholových partiích seděla mlha. Systém startu stejný, oddělený pro mistrovské a veteránské kategorie a ti nejlepší startovali na konci. Prostě ať závod graduje. Stavitel nás tentokrát zavedl do kamenitější části prostoru a většina tratí tam měla minimálně jeden dlouhý postup. Já jsem běžel H40A a až do 3. kontroly jsem běžel jakštak. Dlouhý postup na trojku jsem oběhl většinou po cestách a vše bylo OK. Pak jsem, ale hned p… kontrolu 4.  Chyba při čtení mapy a hned jsem byl o kameny níž a i když jsem si to uvědomil rychle, kontrolu jsem nedohledal a hned 3 minuty v háji. Druhý dlouhý postup na šestku jsem zvolil blbě. Využil jsem na části postupu, postup ze sobotního semifinále, a to nebylo dobře. Chtělo to oběhnout po cestách. Dalších 5 minut ztrát a hned na další kontrolu (7.) přibyly další 4 minuty mé blbosti. Nedostatečně jsem se stočil za hřeben. Pak už jsem to nějak doběhl.Míša v D16A běžela slušně, ale nevyvarovala se jedné blbé chyby. Ztratila tam 4 minuty a bez této chyby mohla být 4, ale i tak první mistrovství a hezké 8 místo. Andy ještě v D35A běžela jak říká „dle svých možností“ udělala tam dvě chybky a doběhla 7.Lucka zkusila tréninkovou 4 km trať a vedla si super. Porazila i mnohem zkušenější soupeře

A výsledky A finále jsou
Míša – 8 v D16
Lucka – 5 v T4A
Andy – 7 v D35
Pavel – 16 v H40

http://oris.orientacnisporty.cz/Vysledky?id=3499#88054

Na závěr. Povedené mistrovství, hezký terén, super mapa, slušné tratě, počasí neporučíme, ale popravdě já osobně jsem čekal, že  těch kamenů a skalek bude víc.
Co mě ale zklamalo, byl asi papír mapy a nebo tisk mapy. Když jsem mapu doma vytahovali z mapníku (už vysušenou – mokrá nešla vůbec) tak nám část tisku zůstala na mapníku. Škoda.