23. srpna se vrátila domů z mistrovství světa v orientačním běhu úspěšná výprava, která reprezentovala Českou republiku v nové disciplině zvané Trail –O. Celkově se české družstvo umístilo na třetím – bronzovém stupínku. Družstvo se skládá ze šesti závodníků – 3 zdraví jedinci (třída OPEN) a 3 zdravotně postižení (paralympici).Jedním z účastníků v paralympické kategorii byl Ing. Boris Dvorský z Kroměříže.

Musíme si vysvětlit, co to diciplina Trail-O vlastně je: závodníci startují individuálně a pohybují se po pevných cestách, na kontrolních stanovištích řeší úkoly ze čtení mapy a interpretace terénu.V terénu je na určitém teréním prvku více kontrolních lampionů a úkolem je označit si do průkazu ten správný. Délky tratí se pohybují kolem 2 kilometrů a závodníci mají určen časový limit na projití trati.Na trati bývá kolem 20 kontrolních stanovišť a několik (3-4) časových kontrol- ty jsou mimo závodní trasu , kde musí závodník během 1 minuty daný úkol vyřešit.

 

Letošní mistrovství světa se konalo současně s klasickým mistrovstvím světa v orientačním běhu u maďarského města Miskolc. První soutěžní den byl v krasovém území národního parku v pohoří Bükk a druhý soutěžní den byl v zoologické zahradě města Miskolc. Mistrovství světa se v této diciplině zúčastnilo 16 národních týmů , zvítězila Ukrajina, 2. místo Švédsko, 3. místo ČR, 4. Norsko, 5. Finsko. Z jednotlivců se z našeho týmu umístil nejlépe Ing. Pavel Dudík z Prostějova v paralympické kategorii.

Na posledním snímku kompletní reprezentace ČR na Mistrovství světa v Maďarsku.