Ve čtvrtek 24. března zemřel jeden ze zakladatelů kroměřížského orientačního sportu Karel Zapletal ve věku 94 let.

Narodil se 28.prosince 1916, absolvoval kroměřížskou reálku a po vojenské službě pracoval celý život jako účetní. Byl členem lyžařského oddílu Sokola Kroměříž a v roce 1950 s několika dalšími členy tohoto oddílu se zúčastnil horolezeckého výcviku, který organizoval zlínský horolezecký oddíl a tak se v tomto roce změnil lyžařský oddíl na lyžařsko-horolezecký oddíl Sokola Kroměříž.

V říjnu 1950 pořádal turisticko-lyžařský oddíl Sokola Svit  Gottwaldov (Zlín) první orientační závod ČSR a členové kroměřížského lyžařsko-horolezeckého oddílu se tohoto závodu zúčastnili celkem v šesti tříčlenných hlídkách. Hlídka  starších  mužů (30-40 let) Zapletal, Dr. Jaroš, Kubíček v tomto závodě zvítězila a stala se současně absolutními vítězi v kategorii mužů. V roce 1951 ve druhém orientačním závodě s cílem u Luhačovické přehrady toto svoje vítězství hlídka ve stejném složení  zopakovala.

V roce 1952 se staly orientační závody oficielní soutěží v turistice  od přeborů jednot, okresů, krajů až po republikové mistrovství . V tomto roce Karel Zapletal s Dr. Jarošem  a dalšími uspořádali první ročník orientačního závodu v kroměřížském okrese – přebor okresu. V dalších letech členové oddílu postupně opouštěli v letních měsících horolezeckou činnost a věnovali se jen orientačnímu sportu.

Karel Zapletal byl v padesátých a šedesátých letech jedním z hlavních činitelů a organizátorů orientačních závodů od přeboru jednoty, okresu i na krajské úrovni jako organizátor, stavitel tratí, rozhodčí, závodník. Spolu s Dr. Jarošem a Antonínem Urbancem získali v roce 1956 jako tříčlenná hlídka titul mistrů ČSR v orientačním závodě. V dalších letech až do důchodového věku podílel na organizování závodů a závodění.

Vzpomínáme.

Na archivní fotografii je Karel Zapletal první zprava.