M-ČR na klasické trati s konalo o víkendu 21.-22.9. 2019 a to v dalekém Janově nad Nisou. Pořadatel z Tatranu Jablonec si vybral atraktivní terén kousek od Jablonce nad Nisou v Jizerských horách.

Boj Kroměřížáku začal již v pátek a to na cestách do dějiště šampionátu. Na sobotu jsme cestování nechat nechtěli, tak jsme vyrazili již v pátek kolem 16 hodiny a jeli jsme radši vrchem přes Hradec Králové. No a co dodat místy to byl boj s uzavírkami a omezeními. Ale k samotným závodům.

Nádherné slunečné počasí sobotního rána nás vyhnalo z postelí tak akorát, ale spěchat jsme nikam nemuseli, na shromaždiště jsme to měli asi jen 3 km. O něco kratší byla cesta ze shromaždiště na start. Start byl od 11 hodin. První se do lesa vydaly mistrovské kategorie a od nás Lucka, Míša a Vojta. Lucka ještě starší žačka mohla startovat mezi D16 tak jsme si řekli, že to zkusí a uvidíme jak na tom je. A zaběhla fantasticky, ve svém rozběhu D16A doběhla 3. a postupila do nedělního A finále. Míša svůj rozběh D18A dokonce vyhrála a finále A bylo na světě taky. Vojta v rozběhu H21A skončil 23. a tím pádem měl jisté finále C. Vojta tam byl teda přes sto minut, ale přišel spokojený. Les je hezký, těžká podložka, pár chybek, ale rychleji to nešlo řekl. Pak přišli na start veteránské kategorie a tím pádem já a Andy. Les a podložka fakt super. Kameny, borůvčí a těžká podložka i v „bílém“ lese nedala nic zadarmo. Chybky se dělaly. Já jsem taky na trati H40A (6,8km a 200 m převýšení) něco vyvedl. Na postupu na 7-mičku to chtělo jít celé z leva po cestě, ale mně to nějak stahovalo doprava a tím pádem do chyby – nechal jsem tu 3 míny, další chybka na 10-tku – byl jsme kde mám, ale neviděl jsem kontrolu, ale co už 9. místo a finále A takže spokojenost. Finále A si vyběhla 8. místem v D40B taky Andy. Takže spokojenost. Výsledky jsou zde.

Po závodě jsme si zašli podívat na vodní nadrž Josefův Důl a pak do Bedřichova. Jizerky jsou fakt hezké i když drahé.

V neděli byl start již od 9 hodin a první jsem šel do lesa já a to v 9:36. H40A (8,7 km a 450 m převýšení) no čekala nás pěkná porce. Terén podobný jak v sobotu ale mnohem větší kopce. Má trať se mi moc líbila. Člověk musel pořád přemýšlet kudy se vydá na další kontrolu a v tom lese …. fakt to bylo těžké jak správná klasika. Chybičky tam byly. Asi zbytečné na 3. a 6. a pak jsem to v těch velkých šutrech a skalách nedočetl kolem 13. a 14. kontroly, jinak OK, celkem něco přes 5 minut chyb. Zbytek jsem ztratil fyzicky. Ke konci jsem toho už měl tak akorát a za 103 minuty jsem doběhl. Nakonec to bylo 15. místo a spokojenost. Fakt hezký závod. Andy se s tím taky poprala a skončila tak jak já na 15. místě v D40A. Vojta tam byl ještě déle (124 minut) jak já a škoda těch dvou velkých chyb. Nakonec to bylo 31. místo v H21C. No a pak to přišlo.

Na start šla Lucka a její druhé (po M-ČR na krátké trati) velké finále. A běžela excelentně. Na trati se pořád v mezičasech přetlačoval s maďarskou reproškou Czako Boglarka a nakonec do cíle doběhla za ní na průběžném druhém místě. Výborně. Na co to ale bude nakonec stačit jsme netušili ani náhodou. Předběhli jí už jenom dvě české reprošky  Markéta Muličková a Anička Karlová. Suprové 4. místo, ale tím že se maďarka nepočítá do M-ČR tak z toho bylo 3. místo v MČR a první velká placka.

Další nervy jsme zažili s Míšou. Do lesa šla třetí od konce a za ní maďarský „rychlík“ v podobě Gardonyi Csilli (ta svůj sobotní rozběh vyhrála o 2:46 před Aďou Vandasovou). Tak uvidíme na co jí síly budou stačit. A ty stačily až skoro do konce. Ještě na 10. kontrole (cca 4:30-5 minut před cílem) na mezičasech vedla o minutu, před nakonec vítěznou Adélou Vandasovou. Pak přišly dvě zaváhání při seběhu v kameném svahu a suprově zvládnutý konec od Aďi a neskutečně těsný závod byl tu. 1. místo Aďa o pět sekund před Csillou (2. místo) a nakonec suprové 3. místo pro Míšu, jen 20 sekund za první. A to samé co u Lucky, maďarka se nepočítá do M-ČR tak z toho bylo nakonec 2. místo na M-ČR.

Hezky holky! Výsledky finále.

Pak už jenom cesta domů po D1. No zlatý les proti těm našim cestám.

Stránky celého M-ČR kde najdete i plno fotek jsou zde.