Poslední týden v květnu tohoto roku se konalo v Lotyšsku v přístavním městě Ventspils mistrovství Evropy v orientačním běhu, jeho součástí bylo i mistrovství Evropy v orientační disciplině nazvané Trail–O.

Trail–O je disciplina, která umožňuje soutěžit v orientaci i pro sportovce starší, případně tělesně postižené. Nezávodí se zde na čas , ale na přesnost určování objektů, ovšem celkově je čas omezen určitým časovým limitem. Tato disciplina, která se u nás teprve zavádí poslední dva-tři roky je ve světě oblíbená zejména v severských státech, Anglii a Rusku.

V trail-o jsou dvě soutěžní kategorie: open- otevřená pro všechny, muže a ženy a paralympic-pro tělesně postižené sportovce. Závodníci jdou nebo jedou po pevné cestě, ze které se nesmějí odchýlit a určují objekty,které mají zakresleny v mapě a určeny dalším popisem. Na kontrolním bodě je pak několik lampionů a závodník má úkol určit ten správný vyznačený v mapě. V této disciplině soutěžili poprvé naši závodníci na mezinárodní úrovni loňského roku na Ukrajině na mistrovství světa v orientačním běhu.

Na letošní mistrovství Evropy odjeli čeští závodníci v celkovém počtu 6 závodníků , to znamená, že obsadili dvě soutěžní družstva (po třech závodnících- jedno do kategorie open a druhé do kategorie paralympic).Vzhledem k tomu, že v naší republice se jedná o disciplinu novou, odjeli na mistrovství závodníci, kteří se přihlásili na vlastní náklady a chtěli naši republiku reprezentovat.
Dařilo se zejména závodníkům v kategorii open, kde T. Holas z Opavy obsadil celkově 8. místo a družstvo open se celkově umístilo na třetím bronzovém stupínku. Členem tohoto družstva byl i Boris Dvorský z Kroměříže.