Portugalsko je pro středoevropana relativně vzdálená země na Iberském poloostrově, ve stínu většího a známějšího Španělska. Kromě nejzápadnějšího místa evropského kontinentu (mys Rocca), vyhlášených vinných regionů (Douro, Vinho Verde, aj.), malebných středověkých měst, hradů a zámků, zde můžeme nalézt i příznivce orientačního běhu. Díky jižní poloze je vhodné využít Portugalské závody pro zpestření zimní sezóny. Konkrétně v únoru se zde tradičně pořádají dva vícedenní závody a to: POM – Portugal „O“ Meeting a NAOM – Norte Alentejano O´Meeting.

Do Portugalska je možné se dopravit několika způsoby – autem, autobusem, vlakem… , ale vzhledem ke vzdálenosti od ČR můžu doporučit leteckou dopravu. Nevýhodou tohoto způsobu dopravy je nutnost zapůjčení auta na místě, protože veřejná doprava v Portugalsku je na tom opravdu bídně.

Letošní ročník POM se konal v okolí Figueiry da Foz (město na pobřeží Atlantiku asi v polovině cesty mezi Lisabonem a Portem). Meeting se sestával ze čtyř závodů a to v pořadí: klasika, krátká, noční sprint, klasika (vše ve 3 dnech). Terén připomínal náš Vracov, tj. písčitý terén s velkým množstvím terénních tvarů (paralelní chyby se jenom nabízely:-), …

 

…ale jen do chvíle než se vyběhlo do písečných dun prostoru pláže, který byl bezlesý, ale zato obtížnější.

 

 

 

Meeting NAOM se konal ve vnitrozemí u hranic se Španělskem v nádherném skalním terénu regionu Alentejo. Závody šly v pořadí klasika, noční sprint a krátká (ve dvou dnech). Tratě probíhaly většinou otevřeným terénem, jenom občas se probíhaly háje korkových dubů. Zvláštností terénu byly ploty ohrazující jednotlivé pozemky, které sice překonat možné bylo, ale značně to závodníka zdrželo.

 

 

 

 

Závěrem lze říci, že organizace Portugalských závodů je minimálně na úrovni českých, jenom mapy jsou místy možná trošku slabší, ale takový detail závodníka Valašské oblasti nemůže rozhoditJ. Jinak musím rozhodně zimní výlet do Portugalska za orientačními závody, sluncem, poznáváním nebo jen tak, doporučit.