Článek od Michala R.

Sprinty v Ptení a Konici

Oddíly z Ptení a Konic spojily síly a uspořádaly přímo ve svých obcích dvojzávod ve sprintu a sprintových štafetách hned pro tři oblasti, sjela se tak pořádná konkurence.

V Ptení měl závod v individuálním sprintu zázemí u místní školy. Start, cíl, občerstení, mapa, příjemné počasí, prostě všechno pomáhalo tomu, aby se podařil krásný závod. Jen ten stavitel tratí moc nespolupracoval. Mapa v pohodě. Tratě, které jsem viděl a jednu taky běžel, mi připadaly bez nápadu, postupy jakoby nalajnované, možností volby jsem našel jen málo.

Startovka nabitá a my, oddíloví rivalové startujeme v průběhu šesti minut, asi proto mě na startu bere nervozita. Po vyběhnutí jsem v mapě hodně dlouho nemohl najít trojúhelník ostrého startu, naštěstí byla 1.kontrola dost daleko as rozlišením barev tisku se musí poprat všichni. Výběh do kopce a první shluk kontrol dávám až moc s přehledem, o průšvihu se dozvím až v cíli. Pak rychlý seběh k dalšímu shluku a při odběhu z 10-tky si nevšimnu jasné uličky směrem k 11. kontrole, proto obíhám celý blok domů zprava a nabírám ztrátu. Snažím se to dohnat, zase přehlédnu před 13.kontrolou v mapě zídku. Vracím se, sice jen pár metrů, ale opět ztrácím. Ani odběh od 16tky není bez chybky, od 17tky to jde až do cíle rychle a hladce. Ještě stíhám podpořit soupeře, který únavou ve stoupání přechází do chůze a závěrečný sprint do cíle. Oddíloví trhači mě nedotáhli, těším se na vyčtení a výsledný čas, aby přišlo velké zklamání z diskvalifikace – chybí 4.kontrola. Co jsem tam dělal? Nevím, mám to trochu v mlze. Prostě z přehnané snahy být rychlý jsem ji nenarazil a celé úsilí je k ničemu.

Vyhlášení vítězů proběhlo ve velkém stylu, věcné ceny, prostě paráda. A jak jsme dopadli celkově:

– HD10N – David 15.

– HDR – Natka 29., Aleš 30.

– P – Alena H. 8., Alena P. 44.

– D14C – Ema 24., Erika 34., Olga DISK

– D21C – Lucka 1.

– D35C – Andrea 4.

– D45C – Lada 11., Radka 43.

– H12C – Tobík 3.

– H14C – Mates 5.

– H16C – Kuba 5.

– H20C – David 6.

– H35C – Pavel 1., Roman 7., Víťa 17. Michal DISK

– H55 – Zdenek 21.

Detaily výsledků jsou zde:

 

Na odpolední sprintové štafety se přesouváme do Konice, centrum je umístěné v zámeckém parku. Trochu překvapivě jsme postavili pět štafet, i když dvě z nich nakonec jdou mimo soutěž. Atmosféra v centru je jak na velkých štafetách, fandí se všem a pěkně si to užíváme. Mapa v pohodě, pro tratě bohužel platí to stejné, co pro ranní sprint.

Samotný závod je pekelně rychlý, Lada se urve a vede celý balík k ostrému startu . Sotva se stihnu připravit, už je na divácké kontrole, ale Roman na 2.úsek přebírá jako profík. Ani se ho nesnažím na divácké vyhlížet, rovnou se stavím do koridoru. Čekal jsem chvilku v nervózní tlačenici a Roman je hodně brzo zpět. Vybíhám, první dvě kontroly na náměstí proletím, abych hned brzdil. Nerad dělám

pořadatelům potíže, tak si trochu zabíhám na hlídaný přeběh přes hlavní cestu. Výběh kopečku ke škole mě zbavil kyslíku, takže lehce zmatkuju na dohledávce 3.kontroly. Následný, ne moc nápaditě postavený, úsek se vezu ve vláčku, abych to od 7čky napálil kopcem dolů přes schody k potoku. 8.a 9. kontrolu dávám v pohodě. Kód 10tky se mi taky podařilo zapamatovat a naběhl jsem ji přesně, ještě ji tak správně narazit a nepřeběhnout s tím, že to přece není moje kontrola. Pro těch pár metrů nikoho neubylo, že. Zbylo už jen vyběhnout nahoru ke kostelu, ale trefit správně odběh na diváckou se mi nepodedlo, vzal jsem to přes půlku postupu na 13. a hned byl důvod si zanadávat. V závěrečné smyčce už fakt nebylo co zkazit a předávám Radce s tím, že jsem zas nadělal mraky chyb. Sotva jsem stihl frontu na vrácení čísla, vyčtení a převléknout se, je Radka ze svého úseku zpátky. Takže jsme to pěkně zvládli, ostudu neudělali a byli rychlejší, než konkurenční oddílová štafeta.

Naše celkové výsledky:

– DH14 Ema, Mates, Tobík, Olga – 5. místo

– DH15-99 Lucka, Kuba, David, Andrea – 12. místo Míša, Honza, Pavel, Markéta (TZL) – mimo soutěž

– DH40-99 SKM1 Lada, Roman, Michal, Radka – 13.místo SKM2 Alena, Víťa, Zdenek, Erika – mimo soutěž

Detaily výsledků zde: