Na prvním zářijovém tréninku jsem Adminovi tohoto webu slíbil, že krátce popíšu svou účast na Grand prix Slovakia 2010 v orientačnom  behu. Nyní konečně nadešel dlouhý zimní večer a tak se můžu podělit o své zážitky. Závody se uskutečnily od 19. do 22.8.2010. Centrum závodu bylo v obci Dedinky u přehrady Palcmanská Maša ve Slovenském ráji. V době minulé (asi tak před 40 roky) to byla zřejmě vyhledávaná rekreační destinace, ale dnes má toto středisko již svou slávu za sebou (zarostlé a neudržované lavičky na nábřeží atd.).

První 2 etapy se konaly u obce Silica na Silické planině. Tato planina je krasová oblast s mnoha závrty. Orientace v tomto terénu je skutečně náročná a to sem přivádí mnoho orientačních nadšenců i z ČR.

V první etapě se mi celkem dařilo až do 7. kontroly, kdy jsem se nedržel azimutu a odchýlil  se ze směru a výsledkem byla si 10 minutový kufr. Pak jsem ještě něco nasbíral a výsledkem bylo 18. místo v M45A.

Další den se běželo na stejném místě, tedy v částečně otevřeném a částečné křovinami  a nízkým lesem zarostlém terénu. Něco jsem ztratil chybami na 6. a 10. kontrolu. Katastrofou byla moje volba postupu na 12. kontrolu obíhačkou zleva, kde jsem poslední třetinu postupu neběžel po cestě, ale klopýtal po dobytčí stezce. Toto mě tak unavilo, že jsem se do cíle dovlekl na posledním místě s časem 130.20. Mapovým fajnšmejkrům se letošní zmapování jevilo horším než při předchozím mapování, ale mě osobně skolila nedostatečná fyzička a následné mapové chyby při vyšťaveném mozku.

Další 2 etapy byly uspořádány na horském hřebenu nad Dedinkami u chaty Geravy. Původně měl být prostor závodu dostupný sedačkovou lanovkou, ale pak pořadatelé oznámili, že lanovka nepojede kvůli stromům padlým na na lano při vichřici. Někteří závodníci z Čech ovšem tvrdili, že lanovka má propadlou revizi a už nikdy nebude premávať. Do prostoru závodu se dalo dojít asi za hodinu pomalé chůze. Pro malé děti a nejstarší veterány zajistil pořadatel dopravu terénním autem.

Třetí etapa byla krátká trať. Horský terén bych přirovnal k víceoblastnímu závodu 5.6. ve Vrbně pod Pradědem. Závod na opravdu velmi dobré mapě jsem odběhl bez chyb, ztrácel jsem jen  fyzičkou, už jsem toho měl dost.

Poslední den byla klasika opět na Geravách. Asi 2 min po mě startoval Sosna, který mě doběhl hned po mé chybě na 1. kontrolu, druhou jsem opět zkazil, na třetí jsem byl podle mezičasů lepší, ještě jsme se potkali u 10. terčíku. Pak jsem přesně trefil 11. a lomeným azimutem jsem chytl 12. Zde jsem se zavěsil za W21A z TBM (rozuměj slečnu D21A z Tesly Brno) a odtáhl jsem se až před 15. kontrolu. Zbytek jsem už nějak doklopýtal a Sosnu jsem porazil. Etapa náročná, ale dobře postavená.

Celkově jsem skončil 17. z 18, kteří dokončili všechny etapy. Ačkoliv Grand prix Slovakia navštěvuji kvůli etapám v krasu, tentokrát mě více oslovily etapy horské (v roce 2009 byly naopak horské etapy hnusné – šutry v hustníku). Pořadatelsky byly závody zvládnuty velmi dobře,  nemám žádné výhrady. Po prvních dvou etapách jsem si dal ještě turisticko – poznávací výlety, po třetí už jsem nebyl schopen. Nakonec nejhorším zážitkem celých závodů byla zpáteční cesta, kdy 75 km od konce dálnice před Ružomberkem do Žiliny jsem jel 3 hodiny (nedělní špička).