Na další závod oblastního žebříčku jsme vyrazili do zajímavého krasového terénu u Březiny, kde se pod taktovkou ZBM konal společný závod Jihomoravské a Valašské oblasti. Termín závodu byl v sobotu 20. září, tedy 3 dny před koncem astronomického léta. Pošmourné a deštivé ranní počasí při odjezdu z Kroměříže tak v Moravském krasu brzy vystřídalo příjemné letní sluníčko.

Kroměřížský oddíl nastupoval do závodu v redukovaném složení a zdecimovaný úrazy všeho druhu. Zatímco Pavel vypustil oblastňák úplně, Vojta s rukou v sádře pojal start v elitní kategorii H21 turisticky – vlastivědným způsobem a já se pokoušel zabojovat s virózou (ne tou hradní) a dostat do běžecké boty důkladně zatejpovaný kotník, který jsem si zranil minulý víkend.

Cesta z centra závodu na start na kraji lesa uběhla zvláště těm, co počítali s 2 km podle rozpisu namísto skutečných 800 m uvedených v pokynech. V lese čekal běžce dobře průběžný les s pohodovým převýšením, minimem tmavě zelené barvy, zato s hodně těžkou podložkou se škrapy, skalkami a balvany. Spousta lampionů byla zašitá v negativních prvcích krasového terénu a některé jámy připomínaly spíš malé propasti.

Do závodu jsem šel bez ambicí na nějaké běžecké výkony. Tomu jsem přizpůsobil strategii – běžel na půl plynu, poctivě mapoval, místo krasového terénu dával obíhačky po cestách a důsledně se vyhýbal prudkým seběhům a svahovým traverzům. Jedinou vážnější chybu jsem nasekal hned na začátku špatným oběhnutím hustníku ve výběhu do svahu pod K2. Následoval pohodový závod a kontroly naskakovaly tam, kde by je slušný člověk čekal. U K 10 přede mnou vyběhl z jámy Ivoš a ušetřil mně tak dohledávku. Při seběhu z K12 jsem přeběhl odbočující lesní cestu a zbytečně se zasekal v nepříjemném podrostu kolem silnice. Od K15 už jsem šel na jistotu převážně po cestách a za cenu hodně delší trati šetřil protestující kotník. A protože méně je někdy více, byl z toho nakonec jeden z nejlepších výsledků sezóny.

Petr s přehledem potvrdil medailové ambice prvním místem v H18. Smolařem dne se stala Lucka, která v D10 doběhla do cíle první s luxusním náskokem 5 minut, ale bohužel bez naražené poslední kontroly.

Výsledky:
D12 Míša 7
D21 Andrea 13
D55 Zdeňka 3
D55 Marie doběhla se spoustou hub v mapníku
H12 Noah 12
H18 Petr 1
H21 Ivo 30
H21 Vojta doběhl s celou sádrou
H35 Roman 3
HDR Matouš 9