O víkendu 1. – 2. 10.2016 v lesích okolo Pusté Rybné se konalo Mistrovství a Veteraniáda ČR na klasické trati. Pořádající oddíl z Pardubic (LPU) připravil shromaždiště na louce kousek nad obcí. Cca 1400 závodníků se zde vešlo bez problému a našli jsme zde i vše potřebné.
Z Kroměříže jsem jenom já a Michal našli odvahu absolvovat veteraniádu a Lucku, Míšu a Noema jsme vzali na zkušenou na tréninkové tratě, kterou si v sobotu vyzkoušel i Luboš.
Ale k závodům:

Sobota neboli semifinále se odehrálo severně od shromaždiště v lehčí části Vysočanských lesů. Na start se šlo teda dál, ale bylo krásně slunečno tak to ani nevadilo. Ve všech kategoriích probíhali určitě lité boje o postup do co nejlepšího finálového běhu. Já jsem to zkusil v  H40 (7,6 km a 190m převýšení). Od startu to bylo do kopce, ale po cestě, tak člověk trochu okoukl terén okolo a začal plánovat co a jak. Určitě se vyplatilo běhat po cestách, bylo to mnohem rychlejší než terénem, kde byl těžší podklad, sem tam tráva, borůvčí a klacky. Asi jedinou vetší chybku jsem udělal na dvojku. Chtělo to jít nad oplocenkou, ale nějak jsem se zasekal pod cestou a tak jsem běžel jak jsem běžel. Dál už bez většího zaváhání (snad jenom na 7. v dohledávce). Závod to byl ale hodně letecký. V cíli jsem byl za 45 minut  a vyběhl finále A v H40. Michal byl o něco pomalejší a dostal se do finále B. Lucka zkusila T3 a skončila na 6. místě a porazila Luboše (33.). Míša s Noemem místama na trati váhali, ale T6 zvládli – Míša 13. a Noe 25.

Výsledky najdete na http://oris.orientacnisporty.cz/Vysledky?id=3031

Po závodě přesun do Svratky kde jsme spali. Večer proběhla veteránská příprava na neděli. Jak? Klasicky tak jak vždy v našem věku.

Neděle a finále.  Shromaždiště stejné jen počasí se zkazilo a bylo kolem 12 stupňů a sem tam mrholilo / pršelo. Start byl kousek od toho sobotního takže opět dál. Hned od startu jsme šli do západní části lesa kde jsme ještě nebyli (a později i jižněji). Podložka stejná, ale přibylo víc kopců a víc voleb na postupech aspoň v mém finále H40A (10.1 km a 260 m převýšení). No chyba tentokrát přišla hned na jedničku. Jsem b…. , i ten odběh na dvojku byl takoví nejistý. Zase to chtělo využívat hodně cest. Na 4. se asi dalo jít i zprava, ale nejdelší postup přišel na 8. kontrolu. Já jsem šel zprava. První půlka po cestách a pak do kopce. Dost kluků, ale šlo zleva – po průseku a pak po cestě mezi 2. a 10.  Zde jsem dostal skoro 3 minuty. Pak už to šlo.

No čekal jsem, že to bude vše trochu těžší, ale bylo to hlavně o běhu a to bych musel běhat ještě trochu víc. Kluci byli prostě lepší.

Výsledky finále jsou na http://oris.orientacnisporty.cz/Vysledky?id=3032  Jinak

Pavel – 8. v H40A
Michal – 14. v H40B
Lucka – 12. v T3
Míša – 19. v T6
Noe – 46. V T6