Obnovení tradičního orientačního závodu v Benátkách  bylo po nešťastných záplavách v roce 2012, kdy byl závod nejdříve odložen a poté v polovině zrušen, a embargu prostoru pro MS 2014 dlouho nejisté. Nakonec se toho zhostili pořadatelé z OriVenezia, a to tak trochu pod heslem „za více peněz méně muziky“. Letos se běžely tři závody. V sobotu 14. 11. začal MOV odpoledním „parkáčem“ na Lido di Jesolo, večer navazoval noční middle v Benátkách a v neděli 15. 11. byla série ukončena dopoledním sprintem na ostrově Burano.

Výprava Haná Orienteering přicestovala na Lido di Jesolo již v pátek ráno a po rychlé invazi do hotelu následoval lodní přesun do Benátek. Po noční cestě autobusem jsem byl za volný den docela vděčný. Musím říci, že prohlídka listopadových poloprázdných Benátek je úplně o něčem jiném, než tradiční sadistické výlety v hlavní turistické sezóně. Při dřívějších návštěvách Benátek jsem si nevšiml, že většina zvonic a věží ve městě je nakloněná tak, že by se za to nemuseli stydět ani v Pise. Není divu – město se jen během 20. století propadlo o 23 centimetrů a bažinaté ostrůvky, na kterých bylo od 5. století postupně vystavěno, mají k ideálnímu podloží pro zakládání hodně daleko.

První závod nás čekal následující den v oblasti Ca´ Savio v JZ části Lida. Jednalo se o mapově nenáročný a rychlý sprint v zástavbě apartmánových a bytových domů. Stejně jako později na Buranu se startovalo bez startovky systémem „punch and go“. Výsledkem, jak se dalo očekávat, bylo naprosté zahlcení startovních koridorů na začátku závodu. Frontám na startu nezabránilo ani zkrácení startovního intervalu. Až na chybku při postupu na K11, kde jsem si nepohlídal směr odběhu od předchozí kontroly a vběhl do jiné uličky, jsem měl ze zahřívacího sprintu dobrý pocit, ale to těžší mělo teprve přijít…

 

Po odpolední pasta party, na které Italové servírovali s těstovinami sýr Grand Moravia z Litovle, se na večer naše početná výprava ve slušivých unifikovaných bundách s motivem závodu přesunula lodí opět do Benátek. Centrum a zázemí závodu bylo v železobetonové sportovní hale u historických doků Arsenale. Startovací i cílový koridor byl umístěn nedaleko haly na nábřeží. Po nepříjemném úseku v potemnělém parku následoval výběh do úzkých benátských uliček. Úseky mezi úvodními kontrolami byly hodně dlouhé a tak jsem si v mapě důsledně hlídal nejen aktuální pozici, ale i klíčové body dalšího postupu. Při odběhu od K1 jsem ještě zkorigoval špatný náběh do slepé uličky, ale pak už jsem se bez zaváhání a ve slušném tempu proplétal labyrintem uliček, náměstíček, mostů a vodních kanálů.

Při závodě jsem otestoval novou LED čelovku Fenix HP30. Svítilna o světelném výkonu 500 lumenů v kombinaci předsazeným difuzorem poskytovala perfektní a rovnoměrně rozprostřené světlo a zvláště v úzkých uličkách jsem si připadal jako ve dne. Při průběhu jedním z náměstíček vyvolává svítilna bouřlivý aplaus u hostů místní restaurace. V turisticky frekventovaných ulicích u mostu Ponte di Rialto si to potom spokojeně hrnu davy oslepených a dezorientovaných asijských turistů. Mé nadšení ale rychle opadá na úseku mezi K7 a K8. Na náměstíčku Campo Santa Maria Formosa se mi za běhu při pokusu o nastavení rozpadá hlavový pás reflektoru. Po tmě  pak dlouho provlékám elastický pás stavěcími sponami a to mě stojí cenné minuty. Chvíli ještě trvá, než navážu opětovný kontakt s mapou a dostanu se do tempa, ale do cíle už dobíhám bez problémů.

Poslední sprint se konal v neděli na Buranu. Na rozdíl od vylidňujících se šedivých a vlhkých Benátek je Burano ostrov, který září barvami a kde místní stále bydlí. Poslední sprint startoval u sportovní haly na vedlejším ostrově Massorbo, ale po pár kontrolách se běžci přes most dostali do spleti uliček a vodních kanálů v historické části městečka. Až v cíli jsem si uvědomil, že jsem některé postupy mohl dát jinak a lépe (na K4 vrchem místo kličkování mezi turisty na nákupní třídě, na K5 přes severní most), ale stejně se mi poslední závod líbil nejvíc.

Díky dobré partě lidí, ojedinělým terénům Benátek a Burana a bezchybné Brkově organizaci byla letošní výprava na MOV velmi příjemným prodloužením letošní OB sezóny.