Na přelomu října a listopadu závodní OB sezónu tradičně uzavírá Poslední kufr. Ten letošní se konal poslední říjnový den pod taktovkou Olomouce v Hlubočkách  – Mariánském údolí. Centrum závodu bylo v kulturním domě, kam se bez problému vešly čtyři stovky závodníků včetně nezbytného zázemí.

Cesta na start vedla podél potoka Zlatý důl. V údolí jsou dodnes patrné četné pozůstatky těžby zlata a nachází se zde staré důlní štoly, šachty, sejpy a  rýžoviště. Zlatonosné hydrotermální křemenné žíly byly v oblasti těženy hlubinným způsobem již od 13. století. Zlatá horečka vrcholila v 15. a 16. století a těžba byla na krátkou dobu obnovena ještě v 18. a 19. století. Právě po patronce horníků dostala osada Mariánské údolí svůj dnešní název. Při troše štěstí je možno ještě dne najít rýžováním v náplavech potoka Zlatý důl maličké kousky zlata.

Kvůli totálně zablokovaným zádům jsem do posledního závodu nešel s velkými ambicemi. Nicméně kombinace Brufenu s několika skleničkami Zdeňkovy sulimovské slivovice odvedla před startem dobrou práci.

První (a asi poslední) zásadní volba postupu nastala v mé kategorii hned u startovacího lampionu. Tam bylo nutno se otočit a proběhnou opět výdejem map na druhou stranu. Celý závod jsem s výjimkou několika krátkých úseků v čistém lese převážně volil postup po lesních cestách. Jednak jsem tušil, že se po průběhu hustníkem v předklonu nějakou dobu nenarovnám, jednak to bylo rychlejší. Celé dvě třetiny závodu jsem se ale nemohl zbavit pocitu, že běžím po trati pro MTBO.

V průseku před K4 jsem použil pravidlo pravé ruky a dal přednost probíhajícímu divočákovi. První problém přišel až při výběhu na hřeben před K12, kde jsem se docela utavil. K následující kontrole jsem zvolil postup na jistotu podél JV hranice hustníku, ale K13 jsem stejně přeběhl. Strom s lampionem jsem našel až uvnitř hustníku. Až doma jsem podle exportu z GPS zjistil, že kontrola byla umístěná správně, jen hranice porostu se mi jevila v reálu jinak než v mapě. Po seběhnutí na silnici jsem pokračoval k potoku jiným průsekem, než jsem si myslel. Trochu se štěstím jsem díky dalším běžcům postup  do údolíčka s K14 rychle zkorigoval. Po nepříjemném výběhu na cestu nad potokem už jsem bez problémů dotáhl vláček přes poslední dvě kontroly do cíle.

Poslední kufr není jen sportovní akcí, ale především společenskou událostí. Skvělou atmosféru závodu umocnili závodníci a celé CRAZY týmy v kostýmech. A letos to opravdu stálo za to a při vyhlášení výsledků to vypadalo jako o Halloweenu. Když přidáme ještě nádherné slunečné počasí, byl Poslední kufr skvělou tečkou za letošní OB sezónou.

Výsledky:
Jiří Frkal H12C   15.
Ladislav Darebník H21K 6.
Roman Vlček H35C  1.
Jiří Kavan P   1.
Luboš Kavan P  12.
Zdeněk Moser P  19.