Článek od Michala

Sotva za námi zaklaply dveře tělocvičny po zimní přípravě, je tu první oblastňák a hned dvojzávod. V sobotu 30/03/2019 dopoledne se v Rackové běželo oblastní mistrovství na krátké trati, odpoledne v Mysločovicích sprint. Ale popořádku.

 Krásné jarní ráno, teplo jako v někdy v červnu a fotbalové hřiště v Rackové plné běžců natěšených na první závod. Z Kroměříže je nás přihlášených 26, nepamatuju, kdy nás jelo tolik na závody. Pro některá děcka je to v lese premiéra, pro mě to znamená rychle obejít HDR a pak běžet svoje H35.

Na start 1600 m, z cíle na hřiště skoro stejně, musím si pohnout, ať stihnu obě tratě. HDR byly postavený pěkně, děcka mohla zkracovat, ale taky rychle valit po fáborkách. Kontroly jsou v čistém lese pěkně vidět a děcka to bavilo. Po sprintu o prestiž do cíle je hotovo, ale i v HDR rozhodují sekundy.

Na svoje H35 s délkou 4 km vybíhám mezi posledními, za mnou startuje ještě Pavel. Hned na 1.kontrolu jdu zbytečně dolů a musím přelézat dvě hluboké rýhy.  Pak se snažím chytit v mapě, ale kontakt nějak nejde navázat. Na 4ku opět seběhnu moc dolů a musím se prodrat hustníkem. A odběh na 5ku jsem podělal úplně, paralelní chyba se záměnou údolíčka. Na 5.kontrole se potkáme s Pavlem, 4 minuty náskoku jsou fuč.  Někdo by sbalil mapu a už se jen zuby-nehty držel, mě to hrdost nedá a jdu si dál svoje – do další chyby na 7., 8. i 9. kontrolu. Poznávám pasáže z podzimních štafet, dokonce máme asi dvě kontroly úplně stejně, jen v protiběhu, ale mě to nepomůže. Cestou na 16tku se nechám zlákat do daleka viditelnou kontrolou, která samozřejmě není moje. Teprve od ní se odrazím ke své správné kontrole, samozřejmě už s minutovou chybou. Naštěstí jsem na konci, procedím se přes poslední hustník a doklušu si do cíle pro příšerný čas. Kontakt s mapou tentokrát neproběhl.

Naše výsledky
standardně Lucka v D14, Matouš H10 a Pavel v H35 vyhráli
Honzál zaběhl H35 parádně a byl 2.
Noe měl premiéru v H18 a bral 4.místo, Kuba v H12 byl 5., stejně tak Roman v H35.
Ostatní výsledky jsou zde

 

 Na odpolední sprint se přesouváme do Mysločovic, tentokrát je postavený netypicky na dědině s částečně taky v lese. Start je kousek od centra s cílovým doběhem, prohazujeme si s Pavlem holky pro doprovod na HDR a vyrážíme s nimi na trať. Pro děcka je to zas něco novýho a trať se jim líbí. Za 12 minut jsme v cíli a to jsme si pěkně po lopatě vysvětlovali co, kde a jak.

Moje H35 měří skoro 3 km a část je nasměrovaná do lesíku s MT Bike parkem. Tam se trochu ztratí výhoda běžců v maratonkách proti Inov8 s hřeby. Startuju znovu před Pavlem a znovu věřím, že mě nedotáhne. Po dědině mi to docela odsýpá, chyby kupodivu nedělám, běžet by šlo klidně rychleji, ale šetřím se do lesíka. Překvapivě mi to jde, začátek lesního úseku v pohodě, ale pak jsem málem minul 11ku,  je v členitějším terénu a tisk je špatně vidět. Všiml jsem si toho včas a elegantním obloučkem nabíhám tento srázek zespodu. Seběh z lesíka zpět do dědiny mi přijde nekonečný, jsem trochu v kyslíkáči. Asi proto jsem si málem zaměnil 17tku se 16kou, ale na poslední chvíli jsem si toho všiml… a hlavně mě probral Pavel, který kolem mě proletěl, takže už jsem žádnou chybu nestihl vyrobit. Až do vyčtení čipu jsem stejně měl pocit zklamání, ale vyčtení ukázalo, že ta 11ka byla klíčová – řada závodníků ji prostě v mapě přehlédla, nenarazila ji a tím pádem spadli mezi DISK. Asi to nebylo od stavitele úplně košer, postavit takto kontroly za sebe do linie? Ale měli jsme to všichni stejný..

Naše výsledky:

Lucka opět 1.v D14, Matouš v H10 byl 2.
V H35 Michal 4. těsně následovaný 5. Romanem
Ostatní výsledky zde

 

Trochu pod čarou – Víťa si pro nás připravil záznam z GPS z kategorie H35

tak tady je GPS z Rackové a zde z Mysločovic