Poslední únorovou sobotu se obec Prusinovice s 1251 stálými obyvateli tradičně rozroste o několik stovek běžců. Téměř ideální počasí přilákalo letos na start 21. ročníku hlavního závodu rekordních 576 běžců a běžkyň, a to bez malých závodníků na kratších tratích v dětských a žákovských kategoriích.

Rohalovská 10 je jedním z nejpopulárnějších domácích 10 km závodů, který je známý svým členitým výškovým profilem. Po startu u kulturního domu následuje tradiční a divácky atraktivní „osmička“ v obci s dvojím proběhnutím závodníků přes startovní koridor a možností fakultativní prohlídky místního zemědělského družstva po prvé straně trati. Teprve poté běžecký peloton opouští Prusinovice směrem na Tučapy. Ve zpátečním směru běžce napodruhé prověří nepříjemný výběh do terénního sedla před Prusinovicemi na 9. km trati.

V nabité konkurenci se letos z prvenství radoval ukrajinský běžec Oleksander Matviichuk s časem 0:31:07 a průměrnou rychlostí 19,3 km/h. Mezi ženami zvítězila s časem 0:36:25 Petra Pastorová z Olomouce. Na startu nemohli chybět ani borci z KOB Kroměříž. Zablácený les vyměnili letos za mokrý asfalt Martin Pěček ml. s výborným výsledným časem 0:39:37, Roman Vlček (0:44:13), Michal Rytíř (0:45:09) a Víťa Kožuch (0:49:40). V dětských a žákovských kategoriích se rozhodně neztratili Míša, Lucka a Matouš Dittrichovi.

Po pořadatelsky bezvadně zvládnuté běžecké akci zažijí Prusinovice další nájezd v sobotu 26. 4. 2014, kdy se koná 5. ročník závodu horských kol Rohalovská 50.