Orientační běžci se sešli na Bunči v sobotu 13. 9. k závodu na klasické trati- Poháru Hanáckých Athén, který je letos jubilejním 50. ročníkem závodu. Můžeme říci, že to byl letos závod s největším počtem závodníků v našem okrese Při tom si připomínáme, že úplně první závod v orientačním běhu v naší republice se uskutečnil na stejném místě v roce 1950 kdy ho uspořádal tehdy Sokol Svit Gottwaldov turistický oddíl. Orientační běh za těch 74 let se výrazně změnil, tehdy do závodu nastupovaly tříčlenné hlídky , na zádech měly zátěž muži 7 a ženy 3 kg , věkové kategorie se také lišily, nejmladší závodníci byli dorostenci, kdežto dnes závodí jednotlivci, nejmladší věková kategorie je pro hochy a dívky 10-11 let. Nejzásadnější je použití mapy. V roce 1950 se závodilo podle mapy tzv. speciálky 1:75000 z konce 19. století, dnes mají závodníci k dispozici mapu 1:15000 čerstvě zmapovanou a zhotovenou pro tento závod. Rozdíl je i v označování průchodu kontrolními stanovišti, v roce 1950 na kontrole byla osoba, která průchod označila do průkazu hlídky, na některých kontrolách byly zkoušky z orientace, dnes si závodník označí průchod kontrolou svým čipem, který ponoří do otvoru elektronické krabičky, na konci závodu dá čip vyčíst do počítače a z počítačové tiskárny dostává svůj výsledek.

Letošní závod pronásledovala nepřízeň počasí před začátkem závodu pršelo celou noc, ale naštěstí těsně před začátkem startu prvních závodníků déšť ustal a na závěr závodu dokonce vysvitlo i slunce. K letošnímu závodu se přihlásil velký počet závodníků z celé Moravy , ale nakonec startovalo jen kolem 400 závodníků. Nejdelší tratě závodu směřovaly od Bunče ke Komínkům, dále až k Rozsypalově osadě Kudlovská dolina a zpět až k chatě na Bunči, nejkratší od Bunče ke Komínkům, k bývalé hájovně „Na Písku“ a zpět k Bunči. Závodníci různých věkových kategorií měli na trasách od 5 do 19 kontrol. Zvláštní kategorie pak byla pro rodiče s dětmi. Z domácích závodníků (kteří byli plně vytíženi organizací závodu) startovaly jen závodnice v nejmladších dívčích kategoriích, v kat. D10 zvítězila Lucie Dittrichová a v kat. D12 Michaela Dittrichová.

V hlavních kategoriích – mužské H21 zvítězil Kozák před Vedrou oba z Tesly Brno před Pekárkem SKOB Zlín, v ženské kategorii D21 zvítězila Kociánová z Mendelu Brno před Kozákovou z Tesla Brno a Horčičkovou z UP Olomouc.

Pořadatelé děkují za podporu správcům lesa Lesy České republiky lesní správa Buchlovice a Arcibiskupské lesy a statky Olomouc dále Městu Kroměříž, Zlínskému kraji, Continental Otrokovice a chatě na Bunči.