„What´s orienteering? I’ve never heard about it …“ ptá se zkoumavě atraktivní pasová úřednice na letišti v Tel Avivu. Po výkladu pravidel v rozsahu soutěžního řádu Valašské oblasti odpovídá: „Už vím, přesně tohle jsem musela běhat v armádě. Nikdy by mě ale nenapadlo, že v tom může někdo i závodit…“ a s úsměvem mi podává kartu umožňující vstup na území státu Izrael. Následující den se naše malá československá výprava pod taktovkou Roberta Zdráhala alias Brka přesunula do Mizry u Nazarethu, kde bylo po dobu tří dnů centrum únorového Mistrovství středomořské oblasti a doprovodných závodů Izrael Open.

Při odpoledním sprintu v kibucu Sarid vzala při celodenním lijáku za své představa o únorovém středomořském slunci. Místní kolektivní zemědělci dosáhli typové unifikace domů, za kterou by se nestyděl ani projektant panelákového sídliště, a každá ztráta kontaktu s mapou běžce pořádně vytrestala. Závody byly vítaným zpestřením pro komunitu kibucu a špalíry fandících dětí kolem cest daly sprintu i v hustém dešti tu správnou a neopakovatelnou atmosféru.

 

V pátek následoval v oblasti Tsipori long na kvalitní mapě z dílny krajanů Cigoše, Lenharta a Matuly. V jižní části mapového prostoru se nacházel borovicový les s vápencovými skalkami, na severu otevřené krasové pahorky s pastvinami, olivovníky a keři. Při pohledu na prudké skalnaté stráně pokryté borovicemi a opunciemi jsem od startu volil jistotu po cestách, rozbahněných po vydatném dopoledním dešti. Po menší nehodě u vodní nádrže, při které sehrály svou roli mokrý ocelkový rošt, tvrdokovové hřeby na běžeckých botách a povalující se klubko ostnatého drátu, pokračuji dále jen se šrámy a bez zlomeniny kotníku. Pomalu si zvykám na izraelské specifikum, kterým je překonatelný plot se třemi řadami ostnatého drátu, a přesně nabíhám K4. Fatální chyba nastává na K5. Lampion za kamenem a keři míjím jen o pár metrů a bezradně pobíhám mezi keři, které vypadají úplně stejně. Nakonec se vracím na předchozí kontrolu a při druhém přiblížení na směr dávám K5 přesně. Následuje traverz po pastvinách mezi stádem skotu na K6, kde ztrácím na skalnaté stráni čas v dohledávce kontroly umístěné ve tři metry hluboké jámě.  Po dlouhém postupu do kopce končila dlouhá trať rychlou „middlovou“ pasáží s postupy na směr a kontrolami „zašitými“ za skalkami a kameny.

Program MCO končil krátkou tratí, která se běžela na skalnatém kopci nedaleko Timratu. Start posledního závodu byl umístěn nedaleko hřbitova mošavu Nahalal, kde je mj. pohřben i izraelský astronaut Ilan Ramon, který zahynul v únoru 2003 při havárii Columbie. Kombinace mapově těžkého skalnatého terénu porostlého keři, piniemi a olivovníky a mapy v měřítku 1:7500 mi tentokrát opravdu nesedla. Orientační trápení vrcholilo při dlouhé dohledávce K4, kde po skalnatých plotnách pobíhalo asi deset dalších zoufalců. Kontrolu jsem nakonec našel o něco níže, než jsem čekal, a bylo mi jasné, že „bednu“ z longu neudržím. Na K6 dobíhám ve „vláčku“, chybí lampion i SI jednotka a nemá cenu se dále zdržovat dohledávkou. Část trati běžím v kontaktu s Tomášem Zdráhalem. S mapou sžívám hodě pomalu a do riskantnějších postupů jdu až v poslední třetině závodu. Nakonec dobíhám na 5. místě, v takhle těžkém terénu běhat neumím a beru to jako maximum možného. Při závěrečném ceremoniálu obdržela nakonec naše federální výprava v jednotlivých kategoriích jednu medaili za druhou (Tomáš a Robert Zdráhal, Vladimír Soldán, Soňa Kavecká, Silvia a Jozef Chupekovi). Emotivní chvíle pak nastává v okamžiku, kdy Brko dostává od ISOA ocenění za spolupráci a rozvoj izraelského OB.

Po závodech MCO následovala cestovatelská část, při které jsme během čtyřech dnů projeli Izrael od zasněžených Golanských výšin na severu přes Galilejské jezero, Jeruzalém, Jerricho, Masadu, po Negevskou poušť a Mrtvé moře. Byl to zkrátka skvělý týden, při kterém se sešla výborná parta lidí. Zvláštní poděkování pak patří Brkovi a HANÁ Orienteering, s.r.o. za perfektní organizaci a Oferovi Avitalovi z ISOA a Karlovi Pažourkovi z české ambasády za příjemnou společnost a skvělé průvodcovské služby na Golanských výšinách a v Jeruzalémě.