První květnový víkend se v nové a pro orientační běh nepoužité oblasti v CHKO Jeseníky konal dvojzávod ŽB. Závod pořádaný Haná Orienteering se odehrával u Janovic u Rýmařova nedaleko prostoru MS 2008. Terén byl hodně zajímavý, tvořený v západní části skalnatým hřebenem se suťovými poli a horským lesem, nedotčeným těžbou dřeva. V níže položené východní části mapy zase převažovaly vodoteče  a bažiny se spoustou rýh, kupek a údolíček. Tak nějak si my, kteří se nikdy nedostaneme do Skandinávie, představujeme severské terény…

Při sobotní klasice se pro nepozorné závodníky stala osudnou již cesta na start. Startovalo se totiž ze dvou míst a Dominik se až u vstupu do koridoru dozvěděl, že H14 mají start o necelé 2 km blíže k centru. Já jsem naděje na lepší umístění nechal už na 2. kontrole, kterou jsem hledal na podobném terénním tvaru asi o 50 metrů severněji. Nějakou dobu jsem se taky pral s velkou generalizací porostů v mapě a musím říci, že prostory suťových polí a bezzásahových lesních porostů na mě působily až nepřátelským dojmem. Na druhé straně – v kombinaci s přeběhy po loukách a zajímavou stavbou tratí se jednalo o opravdu komplexní terén a výborný orienťácký zážitek.

 

V neděli následovala krátká trať, postavená ve východní části prostoru klasiky. Jako první se z lesa vynořil Matouš, který ihned po doběhu do cíle poskytl spíkrovi svůj první profesionální rozhovor. Pak už se i ostatní chovanci SKM začali postupně vytrácet na start. Hezky postavená trať middlu protáhla běžce jak bažinami v údolí Novopolského potoka, tak docela výživnými hustníky v západní části prostoru. Neudělal jsem sice žádnou větší mapovou chybu, ale přece jen jsem ztrácel hodně času v dohledávkách, kde to chtělo především v první části trati precizní práci s mapou. Tak trochu novinkou pro mě byla po oba dny mapa a stavba tratí v novém klíči ISOM2017. Ale popravdě, spousta závodníků změnu klíče asi vůbec nezaznamenala…

V kategorii H40 pro starší a pokročilé jsme s Michalem a Víťou svedli docela vyrovnaný souboj uprostřed startovního pole, který ale nakonec oba dny přesvědčivě opanoval Michal. Lucka už má v D14 rezervované 1. místo a překvapením bylo vlastně jen Pavlovo nedělní selhání, kdy se ztrátou 17 vteřin skončil (až) 2.

Oba závody se povedly a jak je u Haná Orienteering zvykem, organizačně vše klaplo (téměř) bez problémů. Centrum závodů bylo na úrovni, prodejců sportovního vybavení bylo na louce více než ve Vaňkovce, no a třeba takovou mobilní prádelnu jsem na závodech viděl vůbec poprvé.

Výsledky klasika (do 10. místa):

D14B Lucka (1.)
H10C Matouš (3.)
D35B Andrea (4.)
H16B Noah (10.)
H35B Pavel (1.)
H40B Michal (9.)

Výsledky krátká (do 10. místa):

D14B Lucka (1.)
H10C Matouš (2.)
D35B Andrea (4.)
H35B Pavel (2.), Zdeněk (7.)
H40B Michal (6.), Roman (9.)

Zbytek na ORISU.